Déry Attila        Attila Déry

 

főoldal

home

letöltések

downloads

könyvek

books

építészeti bibliográfia 1914-ig

architectural bibliograpy before 1914

magyar építőipari reklámok 1947 előtt

 

 

 

festékek

festők

 

 

vissza

 

                                       

A festőmunkák a művészi épületdíszítő festés, a szokványos díszfestés, az egyszerű épületfestés, valamint ezek kiegészítőit foglalták össze.

A szakma legnagyobb és legismertebb mesterei a freskók készítői voltak – tekintet nélkül arra, hogy festményeik freskó-technikával készültek, vagy csupán azok utánzatai voltak. E körbe a kiegyezés idején és után Lotz Károly, Than Mór, id. Teuchert Károly tartoztak, és később Dudits Andor, Vajda Zsigmond, Tratros-Krenner Viktor csatlakoztak hozzájuk. A két világháború között a modern építészet jelentős alkotásaiban Molnár C. Pál és Kontuly Béla mellett Feszty Masa, Heintz Henrik, Jeges Benő jutottak még szóhoz.

Az átlagos épületfestők olykor díszítő munkákat is vállaltak. Az aranyozók közül a művészi munkákat alkotó Scholtz Róbert neve maradt fenn az utókor előtt – joggal.

Az első világháború után a művészi díszfestés jelentősége gyorsan csökkent. Ekkor kezdtek el hirdetni az színvonalas munkát végző kisebb vállalkozók – sokan voltak... –, a festékgyártók például Lutz Ede vagy a Frischauer festékgyár , az iparművészeti igényű beltéri festők – mint Remsey Elemér – és azok a festők, akik olykor lakberendezést is vállaltak; például Jóföldy Tibor.