Déry Attila        Attila Déry

A magyar építőipar 1947 előtti reklámjai                                                                                               szigetelések, tetőfedések, favédelem

Főoldal

   home

 

Magyar építőipari reklámok 1947 előtt

   advertisements before 1947

 

 

vissza

 

 

 

Reklámok!

(Kattintásra előjön a képek táblája!)

 

Bár az épületek talajvíz elleni szigetelése az építés kezdete óta gondot jelentett, e munka a 19. században vált komoly és önálló szakembert igénylő feladattá. A szigetelések vegyipari alapú megoldásai sajátos műszak hátteret és tudást igényeltek. Az épületek szigeteléséhez hasonlatos probléma volt a faszerkezetek szerves károkozók elleni védelme is E szerkezetek gomba, rovar és korhadás elleni védelme szintén vegyipari alapú beavatkozást igényelt. Emiatt – és a gyártók és kivitelezők részbeni azonossága miatt – került e két munka egy rovatba. A hirdetők itt részben az alapanyagok gyártói, részben maguk a szakfelhasználó vállalkozók.

A fal- és tetőszigetelések, illetve aszfaltozások terén a kiegyezés után szinte egyeduralkodó helyzetbe került az 1871-ben létesített a The Neuchatel Asphalt Comp. Ltd., amelynek idővel osztoznia kellett a piacon a Magyar Aszfalt Rt.-vel, és Biehn János aszfaltgyárával. Az első világháború után a hagyományos szigetelések területén a Posnansky és Strelitz cég került vezető helyzetbe. A 20. század első felében Helvey Tivadar vegyészeti gyára és a Gosztonyi és Társa cég mutattak utat a korszerű szigetelések gyártása terén. A korszakban végig keresett favédő termék maradt a karbolineum, amelyet az Avenarius cég gyártott.

A fedések ma elfeledett megoldása a facement (Holzzement). Ezen anyag korai megoldása volt az agyagból, szőrből, szecskából, salakból gyúrt és döngölt, kátránnyal bekent Dorn-féle tapasz, mai formája Samuel Häusler kishajlású deszkalapra felhordott szurok, kátrány és kén keverékű és enyves papír alapanyagú tetőfedéséből származott (1839). A 20. század elején a Häusler-féle fedés már kőszénkátrány, kén, gumi, szurok, kőszén, korom csak a feltaláló által ismert arányú keveréke lett. E keveréket görcseitől megfosztott gyalult és cinkbádog szegéllyel ellátott deszkázatra dolgozták rá.

Az azbesztrostos cementkötésű lap, az Eternit az osztrák Ludwig Hatschek (1856–1914) találmánya 1900-ból. 1901-től Vöcklabruck-ban, 1902-től Nyergesújfalun is gyártották.

 

A hőszigetelés kérdését a modern építészet vetette fel. A Celotex, a Parafakőgyár Rt. és a többi új szakcég korábban ismeretlen területen dolgozott.

A nevek ABC-sorrendben sorakoznak; rájuk kattintva előbukkan a reklám.

Asztalos- és beltéri famunkák, kárpitozások

 

Ácsmunkák

 

Beton, vasbeton műkő és gipszmunkák

 

Burkolatok

 

Egyéb munkák és hirdetések...

 

Építő anyagok

 

Festőmunkák, festékek, aranyozás

 

Fém, lakatos és bádogos munkák, vasszerkezetek

 

Gépészet, elektromos munkák, felvonók

 

Kőfaragók, szobrászok

 

Kőművesek, építési vállalkozók

 

Mérnöki munkák és mérnöki irodák

 

Nyílászárók, redőnyök, portálok, üvegek, üvegező munkák

 

Szigetelések, tetőfedések, favédelem