Déry Attila        Attila Déry

A magyar építőipar 1947 előtti reklámjai                                                                                                 mérnöki munkák és mérnöki irodák

Főoldal

   home

 

Magyar építőipari reklámok 1947 előtt

   advertisements before 1947

 

 

vissza

 

 

 

Reklámok!

(Kattintásra előjön a képek táblája!)

 

A mérnöki munkák körébe a tervezés és kiegészítő tevékenységei – felmérés, sokszorosítás, fotózás... – tartoznak. A csak tervezésre szakosodott építész tervező irodák a kiegyezés után alakultak. Ybl Miklós, Hauszmann Alajos, Czigler Győző, Pecz Samu irodáit a nagy középítkezések tartották el. Mellettük a gépészeti tervezés irodái – elsősorban a fűtés és szellőzés, később már lokális vízvezeték hálózatok tervezésére – a 19. század végén létesültek. Mellettük 1900 táján és után alakultak meg az önálló szerkezettervező irodák. Keletkezésük oka egyfelől a szerkezettervezés elveinek tisztázása után e munka "tudománnyá" válása volt – miután az épület-statika alapelveit és fogalmait Perronet, Rondelet, Eytelwein és sokan mások csak a 19.száázad közepére és második felében tisztázták–, másfelől, azaz éppen ezen belül a vasbeton szerkezetek tervezésének kialakult gyakorlata, amely specialistát kívánt. Mellettük a 20. század elején alakultak a gépészeti tervező specialisták is. A legtöbb kivitelező is volt egyúttal – így reklámjaik a "gépészet, elektromos munkák felvonók" lapon találhatók meg.

Egy-egy perifériális területet egy-két cég foglalt el. Az épületfotózás területén Klösz György és Weinwurm Antal után, az első világháborút követően Bánó Ernő, Kozelka Tivadar, Seidner Zoltán jeleskedtek. A fénymásolás és sokszorosítás terén Oser Jakab és Weszely Lipót neve volt a legismertebb. Optikai és mérőműszerek területén a 67-es időkben Calderonihoz, később már a Süss Nándor.. Rt. mellett Libal és März-féle céghez fordultak a legtöbben.

A nevek ABC-sorrendben sorakoznak; rájuk kattintva előbukkan a reklám.

 

Asztalos- és beltéri famunkák, kárpitozások

 

Ácsmunkák

 

Beton, vasbeton műkő és gipszmunkák

 

Burkolatok

 

Egyéb munkák és hirdetések...

 

Építő anyagok

 

Festőmunkák, festékek, aranyozás

 

Fém, lakatos és bádogos munkák, vasszerkezetek

 

Gépészet, elektromos munkák, felvonók

 

Kőfaragók, szobrászok

 

Kőművesek, építési vállalkozók

 

Mérnöki munkák és mérnöki irodák

 

Nyílászárók, redőnyök, portálok, üvegek, üvegező munkák

 

Szigetelések, tetőfedések, favédelem