Déry Attila        Attila Déry

A magyar építőipar 1947 előtti reklámjai                                                                                                         kőművesek, építési vállalkozók

Főoldal

   home

 

Magyar építőipari reklámok 1947 előtt

   advertisements before 1947

 

 

vissza

 

 

 

Reklámok!

(Kattintásra előjön a képek táblája!)

 

A 19. század előtt az építőmester magától értetődően volt tervező és emellett építési vállalkozó is. Bár léteztek csak falat rakó szakmunkások, azaz kőművesek is, ezek valójában azok a céhes mesterek voltak, akik kisebb és rész építési munkákra vállalkoztak, illetve az építőmesterek alvállalkozói voltak. Az építőmesteri szerepből a 19. század elejétől fokozatosan kivált a tervező és komplex építési tevékenységet nem vállaló építőmester. Az építőmester tervezői szerepe – bizonyos szerkezeti és statikai korlátok között – 1945-ig fennmaradt. Képzésük a Magyar Kir. Állami Felső Építő Ipariskolán olyan komoly volt, hogy a 20. század elejére építészeink jelentős része már szükségét érezte, hogy elvégezze azt az iskolát is. Az építőmester e korszakban magától értetődően a föld- és alépítményi munkák kivitelezője is volt.

A nagy kivitelező cégek igen ritkán hirdettek. Kivétel Sorg Antal, aki azonban általában termékeit propagálta – és így közvetve vállalkozását is. E jelenség oka az volt, hogy 1./ a nagy munkák megbízásait eleve olyan árlejtésen szerezték meg, amelyeket a kisebbeknek esélyük sem volt, 2./ egyes állami munkák megbízásai előre "le voltak játszva", 3./ sok nagy cég több kisebb vállalkozás "fedésében" dolgozott.

A nevek ABC-sorrendben sorakoznak; rájuk kattintva előbukkan a reklám.

Asztalos- és beltéri famunkák, kárpitozások

 

Ácsmunkák

 

Beton, vasbeton műkő és gipszmunkák

 

Burkolatok

 

Egyéb munkák és hirdetések...

 

Építő anyagok

 

Festőmunkák, festékek, aranyozás

 

Fém, lakatos és bádogos munkák, vasszerkezetek

 

Gépészet, elektromos munkák, felvonók

 

Kőfaragók, szobrászok

 

Kőművesek, építési vállalkozók

 

Mérnöki munkák és mérnöki irodák

 

Nyílászárók, redőnyök, portálok, üvegek, üvegező munkák

 

Szigetelések, tetőfedések, favédelem