Déry Attila        Attila Déry

A magyar építőipar 1947 előtti reklámjai                                                                                         gépészet, elektromos munkák, felvonók

Főoldal

   home

 

Magyar építőipari reklámok 1947 előtt

   advertisements before 1947

 

 

vissza

 

 

Reklámok!

(Kattintásra előjön a képek táblája!)

 

A gépészet önálló munkaként a 19. század elején bukkant fel az építészetben. Kezdetben a vízellátás és csatornázás berendezéseit, később a fűtés különféle rendszereit és a szellőzés megoldásait jelentette. A hazánkban a csatornázás a 18. század második felétől, a vízellátás szűrt, vezetékes hálózatainak építése pedig a 19. század elejétől vált egyre fontosabb feladattá. A gázellátás és világítás e század harmincas éveitől társult a belsőépítészet munkáihoz. A szellőzés egyedi megoldásai középületekben ugyan már a 18. században felbukkantak, beépítése azonban csak a 18.század erősen látogatott köztereiben és az ipari épületekben vált elkerülhetetlenné. A fűtés kazános, szerelt hőleadós megoldásai a 19. század második felében terjedtek el.

A 67-es korszak nagy gépészeti szerelő cége volt az 1853-ban alapított, majd 1893-ban valódi nagyüzemmé szervezett Zellerin Rt. Elsősorban vízvezetékek-csatornák szerelésére szakosodott Knuth Károly 1873-ban alapított üzeme. Épületgépészeti tömegárut és Fűtésberendezési Rt. Kisebb független vízhálózatokat kivitelezett a Sommer és Fein cég.

A villanyvilágítás (ívfény) legkorábban a piacra bevezetett komoly üzeme volt az egyébként erőátviteli berendezéseket gyártó 1882-ben létesített Egger B. és tsa. Osztrák-Magyar Villámvilágítási és Munkaáttevő Gyára, amelyből végeredményben az Egyesült Izzó „nőtt ki”. Nagy középületek villamos berendezéseinek szerelésében a Ganz Villamossági Rt. is részt vett. Mellettük a bácsi Siemens-kirendeltség is kapott nagyobb munkákat.

Az első világháború utáni építészeti, műszaki és szociális változások után megnőtt az igény az épületgépészet iránt. Elterjedtek a lakást vagy házat kiszolgáló központi fűtések, természetessé vált a villanyvilágítás és a bárházépítés egyre több felvonót kívánt. A fejlődés jellemzője az erős szakosodás lett. A központi fűtés terén a Magyar Radiátorgyár Rt. termékei uralták a piacot; gyártmányaikat sok kisebb vállalkozó használta és hirdette is. E kisebb vállalkozók általában olyan önálló mérnökök voltak akik maguk tervezték és művezették munkáikat, néhány szerelővel, tipikusan saját lakatosműhelyre támaszkodva. Az 1920-as évek közepére a víz, gáz és villanyszerelés, valamint a kórházi berendezések szakemberei szakosodtak és nagyobb épületeknél gyakran együtt is vállalkoztak.

 A klimatizálás iránt feltámadó igényeket elsősorban a Thiergärtner és Stöhr cég elégítette ki, kisebb vállalkozók – például Schubauer és a Varga testvérek – mellett. Welward Zoltán különböző cégtársakkal a kazán- és kéményépítés terén jeleskedett, akárcsak a szellőző berendezéseket is szállító Schulz Rt. A felvonókat az olasz August (Augusto) Stigler, az osztrák Wertheim F. – később a Magyar Felvonó és Gépgyár Rt., Haverland Antal és a Magyar Felvonó és Gépgyár Rt, gyártották és szerelték be.

A nevek ABC-sorrendben sorakoznak; rájuk kattintva előbukkan a reklám.

Asztalos- és beltéri famunkák, kárpitozások

 

Ácsmunkák

 

Beton, vasbeton műkő és gipszmunkák

 

Burkolatok

 

Egyéb munkák és hirdetések...

 

Építő anyagok

 

Festőmunkák, festékek, aranyozás

 

Fém, lakatos és bádogos munkák, vasszerkezetek

 

Gépészet, elektromos munkák, felvonók

 

Kőfaragók, szobrászok

 

Kőművesek, építési vállalkozók

 

Mérnöki munkák és mérnöki irodák

 

Nyílászárók, redőnyök, portálok, üvegek, üvegező munkák

 

Szigetelések, tetőfedések, favédelem