Déry Attila        Attila Déry

A magyar építőipar 1947 előtti reklámjai                                                                                                   festőmunkák, festékek, aranyozás

Főoldal

   home

 

Magyar építőipari reklámok 1947 előtt

   advertisements before 1947

 

 

vissza

Reklámok!

(Kattintásra előjön a képek táblája!)

 

A festőmunkák a művészi épületdíszítő festés, a szokványos díszfestés, az egyszerű épületfestés, valamint ezek kiegészítőit foglalták össze.

A szakma legnagyobb és legismertebb mesterei a freskók készítői voltak – tekintet nélkül arra, hogy festményeik freskó-technikával készültek, vagy csupán azok utánzatai voltak. E körbe a kiegyezés idején és után Lotz Károly, Than Mór, id. Teuchert Károly tartoztak, és később Dudits Andor, Vajda Zsigmond, Tratros-Krenner Viktor csatlakoztak hozzájuk. A két világháború között a modern építészet jelentős alkotásaiban Molnár C. Pál és Kontuly Béla mellett Feszty Masa, Heintz Henrik, Jeges Benő jutottak még szóhoz.

Az átlagos épületfestők olykor díszítő munkákat is vállaltak. Az aranyozók közül a művészi munkákat alkotó Scholtz Róbert neve maradt fenn az utókor előtt – joggal.

Az első világháború után a művészi díszfestés jelentősége gyorsan csökkent. Ekkor kezdtek el hirdetni az színvonalas munkát végző kisebb vállalkozók – sokan voltak... –, a festékgyártók például Lutz Ede vagy a Frischauer festékgyár , az iparművészeti igényű beltéri festők – mint Remsey Elemér – és azok a festők, akik olykor lakberendezést is vállaltak; például Jóföldy Tibor.

A nevek ABC-sorrendben sorakoznak; rájuk kattintva előbukkan a reklám.

 

 

 

 

 

Asztalos- és beltéri famunkák, kárpitozások

 

Ácsmunkák

 

Beton, vasbeton műkő és gipszmunkák

 

Burkolatok

 

Egyéb munkák és hirdetések...

 

Építő anyagok

 

Festőmunkák, festékek, aranyozás

 

Fém, lakatos és bádogos munkák, vasszerkezetek

 

Gépészet, elektromos munkák, felvonók

 

Kőfaragók, szobrászok

 

Kőművesek, építési vállalkozók

 

Mérnöki munkák és mérnöki irodák

 

Nyílászárók, redőnyök, portálok, üvegek, üvegező munkák

 

Szigetelések, tetőfedések, favédelem