Déry Attila        Attila Déry

A magyar építőipar 1947 előtti reklámjai                                                                      fém, lakatos és bádogos munkák, vasszerkezetek

Főoldal

   home

 

Magyar építőipari reklámok 1947 előtt

   advertisements before 1947

 

 

vissza

 

 

 

Reklámok!

(Kattintásra előjön a képek táblája!)

 

E kategória az általános épületbádogosság és lakatosmunkák mellett a díszkovács munkákat, a vas és acél tartószerkezeteket és egyéb fém anyagú épület-kiegészítőket ölelik fel.

A 67-es korszak jelentős vállalkozói a kiegyezés idején vagy utána alakultak; Jungfer-féle lakatosüzem, Árkai-, Svadló. és Zellerin-féle lakatosárugyár... A Svadló-féle üzem, a gépesített tömeggyártás felé tolódott el – akárcsak Schwarz Antal lakatosüzeme és Pick Ede lakatosárugyára. A Jungfer Gyula-féle üzem a művészi szintű egyedi öntött és kovácsoltvas-gyártmányok és a formatervezett épületlakatos-ipari termékek gyártására szakosodott. Az 1893-ban létesített Lepter János-féle épület és műlakatosgyár a 20. század elején a szecesszió előretörés idején finom műtárgyszerű lakatosmunkák kivitelezőjévé nőtte ki magát. A Fodor-féle épületlakatosüzemet a verseny az épületgépészeti és lakatosipari berendezések és felszerelések alvállalkozói-szállítói szerepkörébe tolta. A kisebb műhelyek közül kitűnt termékeinek minőségével a Korompay Ágoston üzeme. Épületdíszítő fémáru, lakatosipari termék, lámpa, gázvilágítás, vasúti kocsiberendezés tömeges gyártásával foglalkozott a Magyar Fém és Lámpaárugyár Rt. A lakatosáruk mellett vasszerkezetekre és felvonók készítésére specializálódó 1890-ben létesült Magyar Épület- és Műlakatosgyár. A századvég szecesszióba hajló belsőépítészeti divatjának köszönheti létét a Csillár Rt.

 Az első világháború után a díszlakatosipar szerepe csökkent. A nagy üzemek sok kisebb vállalkozónak adták át helyüket – akik alkalmasint díszítő munkákkal is foglalkoztak. E vállalkozások olykor tömegterméket és egyszerűbb fémszerkezeti árut is gyártottak – mint például Nagy Gyula, Lampl Ödön vagy Wekerle József –, lakatosipari működésük épületgépész szerelői tevékenységük kiegészítése volt – mint Lammel Ferencnél vagy Rysavy Bélánál –, díszbádogos munkákat is vállaltak, illetve táblakészítők is voltak, mint például Sztipán István vagy Beér Sándor.

1867 után az épületek vasszerkezeteinek kivitelezését Pesten két cég – az Oetl-féle vasöntöde és a Schlick-féle Vasöntöde és Gépgyár – sajátította ki. Az Oetl-gyár inkább öntöttvas vertikális (nyomott) tartószerkezeteket és öntött korlátokat, a Schlick inkább vízszintes (hajlított és húzott) gerendaszerkezeteket, nyílásáthidalókat, vasszerkezetű – általában Polenceau-jellegű – fedélszékeket gyártott. A 20. század elején jelent meg az építőipar e területén a MÁVAG.

A két világháború között már inkább kisebb vállalkozók – Berkes Kálmán, Kollerich Pál, Lepter János,  Márkus Lajos, Stadler Mihály... – osztoztak a szerkezetépítő piac nagy részén. Közülük Lepter és Márkus komoly ipari csarnoki és lakóházi vasszerkezeteket is kivitelezett

A pesti kül- és beltéri ónszobrok többségét is Schlick öntötte. A Ganz-gyár budai öntödéje feltehetően viszonossági alapon szállított néhány öntöttvas lépcső és erkélykorlátot.

A nevek ABC-sorrendben sorakoznak; rájuk kattintva előbukkan a reklám.

 

A nevek ABC-sorrendben sorakoznak; rájuk kattintva előbukkan a reklám.

Asztalos- és beltéri famunkák, kárpitozások

 

Ácsmunkák

 

Beton, vasbeton műkő és gipszmunkák

 

Burkolatok

 

Egyéb munkák és hirdetések...

 

Építő anyagok

 

Festőmunkák, festékek, aranyozás

 

Fém, lakatos és bádogos munkák, vasszerkezetek

 

Gépészet, elektromos munkák, felvonók

 

Kőfaragók, szobrászok

 

Kőművesek, építési vállalkozók

 

Mérnöki munkák és mérnöki irodák

 

Nyílászárók, redőnyök, portálok, üvegek, üvegező munkák

 

Szigetelések, tetőfedések, favédelem