Déry Attila        Attila Déry

A magyar építőipar 1947 előtti reklámjai                                                                                                                                                burkolatok

Főoldal

   home

 

Magyar építőipari reklámok 1947 előtt

   advertisements before 1947

 

 

vissza

 

 

Reklámok!

(Kattintásra előjön a képek táblája!)

 

A burkolatok elvei keveset változtak az elmúlt két évszázadban. A kő, tégla, mozaik, terrazzo és parketta megoldásai régóta ismertek. Figyelmet érdemel azonban, hogy

a terrazzo az eredeti, több rétegű, mész-kötésű és tégla és kő adalékos megoldásával szemben korunkban már a kőőrlemény-adalékos műkő – azaz cementkötésű burkolatot jelenti.

– a parketta elnevezés a 19. század második feléig a fatáblás és többnyire berakott padlóburkolatot jelentette, míg a hornyolt "amerikai" parketta neve csak ezidődől egyszerűsödött közönséges parkettává.

 

A linóleum egész tárgyalt korszakunkban jelen van, ám korai megoldásai és rokon anyagai – kaptulicon, kampticon, linkrusta... – már ismeretlenek korunkban.

 

A burkolatok különlegességei voltak a két világháború között az azbesztadalékos és a cementkötésű padlók. Leginkább a magnezit kötőanyagos burkolatokat kedvelték. A sokféle márka- és terméknév – mineralith, parketolith, eudapedon, dolomenth, sanitas, terassit, papyrolith... – között már a kortársak is eltévedtek, ráadásul olykor ezek tartalma is módosult. Ezen anyagok közül végül a xilolith terjedt el.

 

A 20. század elejétől az elemes és a helyszínen kivitelezett műkő kül- és beltéri burkolatok jelentős gyártójává nőtt az ifj. Walla József-féle cég, kerámia- – és később cement-alapú – elemeket gyártott Melocco Pietro cége – később Melocco Rt. –, parketta tömeggyártására elsősorban a Neuschlosz-érdekeltségek szakosodtak, gumipadlót az Emergé forgalmazott.

 

A nevek ABC-sorrendben sorakoznak; rájuk kattintva előbukkan a reklám.

Asztalos- és beltéri famunkák, kárpitozások

 

Ácsmunkák

 

Beton, vasbeton műkő és gipszmunkák

 

Burkolatok és tetőfedések

 

Egyéb munkák és hirdetések...

 

Építő anyagok

 

Festőmunkák, festékek, aranyozás

 

Fém, lakatos és bádogos munkák, vasszerkezetek

 

Gépészet, elektromos munkák, felvonók

 

Kőfaragók, szobrászok

 

Kőművesek, építési vállalkozók

 

Mérnöki munkák és mérnöki irodák

 

Nyílászárók, redőnyök, portálok, üvegek, üvegező munkák

 

Szigetelések, tetőfedések, favédelem