Déry Attila        Attila Déry

A magyar építőipar 1947 előtti reklámjai                                                                       beton, vasbeton, műkő és gipsz (stukkó) munkák

Főoldal

   home

 

Magyar építőipari reklámok 1947 előtt

   advertisements before 1947

 

 

vissza

 

 

Reklámok!

(Kattintásra előjön a képek táblája!)

 

A beton, vasalt beton és vasbeton szerkezetek fejlődésének kora a 19. század második fel és a 20. század eleje volt. A merev vasbetétes szerkezetek mellett megjelentek a húrvasalásos megoldások is. A 19. század különféle vasbeton szerkezetei a méretezés és a kivitel számtalan problémáját hordozták. A 20. század elejéig egymás mellett léteztek

a kritikus elvek alapján méretezett Monier-elvű,

– a hengerelt gerendás vasalatlan betonlemezes

– a belógatott húrvasalásos

szerkezetek. A 20. század elejére Hennebique és Considère, és mellettük Mörsch, Koenen, Beleljubovszij, Döhring, Freysinnet... tisztázták a beton és vasbetéte viszonyát és e szerkezetek helyes méretezési elveit. Ezen elvek hazánkban Zielinski Szilárd munkássága nyomán terjedtek el.

A 67-.es korszak nagy vasbeton szerkezeteke építő szakkivitelezői Wünsch Róbert, a Mátrai, Gferer és Grossmann cég, a Magyar Monier Építkezési Vállalat (Breymann G. és tsa., Bp. V) voltak. A 20.század elején szakszerűvé váló vasbetontervezés megrendítette e cégek helyzetét. Helyüket újabb hazai vállalatok Lipták és társa, Székely és Faragó... –, a nagy német Wayss és Freytag cég, valamint a cementkötésű burkolatokat gyártó Walla és Cristofoli cégek foglalták el. A 19. század végétől a Melocco-cég speciális termékeket gyártott – különböző nevek alatt. E cégek mellett az 1910-es évektől feltűntek a vasbeton tervezők is: a Gut és Gergely cég, később Gergely Jenő, Enyedi Béla, Székely Hugó, Pécsi Eszter, Steiner Sándor... Zielinski tanítványai és szellemi örökösei.

A két világháború között egyes cégek már konkrét szerkezeti rendszereket gyártottak és forgalmaztak – mint Sós és Neuschlosz az Ast-szabadalom alapján készülő Rapid-födémet, vagy a Székely testvérek a Stabil-födémet –, mások technológiát kínáltak – például Liska Jenő a a torkret-betont –, vagy az 1930-as évek végétől már légoltalmi szerkezeteket hirdettek. De külön üzletággá vált a speciális műkő elemek gyártása, az előkészített alapanyagok – főleg betonvasak – forgalmazása és a hegesztés is.

A korszak stukkó és műkő munkáin épületszobrászok és szakkivitelezők osztoztak. A szobrászoknál már említett Schrödl Emil mellett az első világháború után Szabó Antal a neobarokk épületdíszítések keresett kivitelezője lett. Mellettük Detoma Antal, Fink Péter és Bay Girolamo voltak e szakma ismert mesterei. A két világháború között már a Cristofoli Vince cég mellett főleg Walla József és Marossi F. Lajos kínáltak jő minőségű műkő elemeket.

A nevek ABC-sorrendben sorakoznak; rájuk kattintva előbukkan a reklám.

Asztalos- és beltéri famunkák, kárpitozások

 

Ácsmunkák

 

Beton, vasbeton műkő és gipszmunkák

 

Burkolatok

 

Egyéb munkák és hirdetések...

 

Építő anyagok

 

Festőmunkák, festékek, aranyozás

 

Fém, lakatos és bádogos munkák, vasszerkezetek

 

Gépészet, elektromos munkák, felvonók

 

Kőfaragók, szobrászok

 

Kőművesek, építési vállalkozók

 

Mérnöki munkák és mérnöki irodák

 

Nyílászárók, redőnyök, portálok, üvegek, üvegező munkák

 

Szigetelések, tetőfedések, favédelem