Déry Attila        Attila Déry

 

főoldal

home

letöltések

downloads

könyvek

books

építészeti bibliográfia 1914-ig

architectural bibliograpy before 1914

magyar építőipari reklámok 1947 előtt

 

 

 

burkolatok

tetőfedők

 

 

vissza

 

                                       

A burkolatok elvei keveset változtak az elmúlt két évszázadban. A kő, tégla, mozaik, terrazzo és parketta megoldásai régóta ismertek. Figyelmet érdemel azonban, hogy

a terrazzo az eredeti, több rétegű, mész-kötésű és tégla és kő adalékos megoldásával szemben korunkban már a kőőrlemény-adalékos műkő – azaz cementkötésű burkolatot jelenti.

– a parketta elnevezés a 19. század második feléig a fatáblás és többnyire berakott padlóburkolatot jelentette, míg a hornyolt "amerikai" parketta neve csak ezidődől egyszerűsödött közönséges parkettává.

 

A linóleum egész tárgyalt korszakunkban jelen van, ám korai megoldásai és rokon anyagai – kaptulicon, kampticon, linkrusta... – már ismeretlenek korunkban.

 

A burkolatok különlegességei voltak a két világháború között az azbesztadalékos és a cementkötésű padlók. Leginkább a magnezit kötőanyagos burkolatokat kedvelték. A sokféle márka- és terméknév – mineralith, parketolith, eudapedon, dolomenth, sanitas, terassit, papyrolith... – között már a kortársak is eltévedtek, ráadásul olykor ezek tartalma is módosult. Ezen anyagok közül végül a xilolith terjedt el.

 

A 20. század elejétől az elemes és a helyszínen kivitelezett műkő kül- és beltéri burkolatok jelentős gyártójává nőtt az ifj. Walla József-féle cég, kerámia- – és később cement-alapú – elemeket gyártott Melocco Pietro cége – később Melocco Rt. –, parketta tömeggyártására elsősorban a Neuschlosz-érdekeltségek szakosodtak, gumipadlót az Emergé forgalmazott.