Déry Attila        Attila Déry

 

főoldal

home

letöltések

downloads

könyvek

books

építészeti bibliográfia 1914-ig

architectural bibliograpy before 1914

magyar építőipari reklámok 1947 előtt

 

 

 

beton

vasbeton

műkő

 

vissza

 

                                       

A beton, vasalt beton és vasbeton szerkezetek fejlődésének kora a 19. század második fel és a 20. század eleje volt. A merev vasbetétes szerkezetek mellett megjelentek a húrvasalásos megoldások is. A 19. század különféle vasbeton szerkezetei a méretezés és a kivitel számtalan problémáját hordozták. A 20. század elejéig egymás mellett léteztek

a kritikus elvek alapján méretezett Monier-elvű,

– a hengerelt gerendás vasalatlan betonlemezes

– a belógatott húrvasalásos

szerkezetek. A 20. század elejére Hennebique és Considère, és mellettük Mörsch, Koenen, Beleljubovszij, Döhring, Freysinnet... tisztázták a beton és vasbetéte viszonyát és e szerkezetek helyes méretezési elveit. Ezen elvek hazánkban Zielinski Szilárd munkássága nyomán terjedtek el.

A 67-.es korszak nagy vasbeton szerkezeteke építő szakkivitelezői Wünsch Róbert, a Mátrai, Gferer és Grossmann cég, a Magyar Monier Építkezési Vállalat (Breymann G. és tsa., Bp. V) voltak. A 20.század elején szakszerűvé váló vasbetontervezés megrendítette e cégek helyzetét. Helyüket újabb hazai vállalatok Lipták és társa, Székely és Faragó... –, a nagy német Wayss és Freytag cég, valamint a cementkötésű burkolatokat gyártó Walla és Cristofoli cégek foglalták el. A 19. század végétől a Melocco-cég speciális termékeket gyártott – különböző nevek alatt. E cégek mellett az 1910-es évektől feltűntek a vasbeton tervezők is: a Gut és Gergely cég, később Gergely Jenő, Enyedi Béla, Székely Hugó, Pécsi Eszter, Steiner Sándor... Zielinski tanítványai és szellemi örökösei.

A két világháború között egyes cégek már konkrét szerkezeti rendszereket gyártottak és forgalmaztak – mint Sós és Neuschlosz az Ast-szabadalom alapján készülő Rapid-födémet, vagy a Székely testvérek a Stabil-födémet –, mások technológiát kínáltak – például Liska Jenő a a torkret-betont –, vagy az 1930-as évek végétől már légoltalmi szerkezeteket hirdettek. De külön üzletággá vált a speciális műkő elemek gyártása, az előkészített alapanyagok – főleg betonvasak – forgalmazása és a hegesztés is.

A korszak stukkó és műkő munkáin épületszobrászok és szakkivitelezők osztoztak. A szobrászoknál már említett Schrödl Emil mellett az első világháború után Szabó Antal a neobarokk épületdíszítések keresett kivitelezője lett. Mellettük Detoma Antal, Fink Péter és Bay Girolamo voltak e szakma ismert mesterei. A két világháború között már a Cristofoli Vince cég mellett főleg Walla József és Marossi F. Lajos kínáltak jő minőségű műkő elemeket.